четвер, 17 жовтня 2019 р.

День знань. 1-й урок. (2016-2017 н.р.)


День знань. 1-й урок. (2016-2017 н.р.)
Тема: І'мя її величне - Україна.
Мета: ознайомити учнів з основними історичними подіями становлення державності України; формувати відчуття приналежності до України, почуття патріотизму та національної свідомості, активної громадянської позиції учнів; формувати почуття особистої відповідальності за долю держави та народу; виховувати прагнення примножувати своєю працею здобутки українського народу.
Обладнання: українська символіка, Конституція України, «Кобзар» Т.Шевченка, , вислови про Україну, мультимедійна презентація, відеоматеріал.
Тип уроку: комбінований з використанням мультимедійної презентації.
Епіграф уроку:
Мить сокровенна, як вишня в цвіту.
Сяють слова, золоті і нетлінні,
Рідні до болю, рівні життю:
Ти народився на Україні!
В. Бойченко
Словник:
Держава — це найвища форма організації суспільства, яка забезпечує захист та погодження індивідуальних, групових та загальносуспільних інтересів за допомогою права на певній території.
Незалежність — можливість приймати самостійні рішення, які підкорюються власним бажанням та інтересам і не потребують зовнішніх вказівок та наказів. Незалежність для держави – політична самостійність, відсутність підлеглості, суверенітет.
ЗМІСТ УРОКУ
1. Організаційний момент.
Відеоролик «З днем незалежності!»
2. Оголошення теми і мети уроку.
Сторінка перша «25 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ!»
ВСТУПНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ (слайд №2)
Вітаю вас, дорогі діти, на нашому першому уроці. Україні 25 років. 24 серпня ми відсвяткували дуже красиву і гарну дату народження нашої держави.
Кожний черговий ювілей незалежності України – це гарний привід згадати історію нашої держави, бо нація без власної історії не має свого майбутнього. Ліну Костенко колись попросили відповісти на питання: чи є українці нацією? Відповідь була такою: якби українці не були нацією, то вони давно б уже були не українці! Як влучно! Бо в українця завжди був вибір ким йому бути: росіянином, поляком, турком, чехом, угорцем… Часом малоросом, хохлом…
Відеоролик: Андрій Князь та Катя Бойко – «Моя країна».
III. СПРИЙНЯТТЯ Й ЗАСВОЄННЯ УЧНЯМИ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
1. Учитель.
Бути українцем – значить пишатися своєю Батьківщиною. А нам є чим пишатися.
1-й учень.
Україна – одна з найбільших держав у Європі. В енциклопедії сказано: «Україна – держава у Схiднiй Європі, територія якої простягається iз заходу на схід на 1 316 км. На її території проживає 48 млн. людей». Наша Україна незалежна держава. У цьому році 24 серпня їй виповнилося 25 років. Як ви розумієте слово «незалежна»?
(«Мікрофон»: відповіді учнів)
2. Учитель.
2016 рік – рік відзначення Україною 25-ліття своєї незалежності. Дорогою ціною вона нам дісталася, скільки крові і сліз було пролито нашими земляками за те, щоб сьогодні у цьому класі око нам милував синьо-жовтий прапор і Володимирський тризуб, щоб могли ми на всі груди, з високо піднятими го¬ловами співати: «Ще не вмерла України…».
3. Сторінка друга «НЕЗАЛЕЖНІСТЬ – НАЗАВЖДИ!»
Український інститут національної пам’яті назвав 2016 рік Роком Державності – на честь низки історичних подій, які привели до проголошення, а потім відновлення Україною незалежності у ХХ столітті. Давайте пригадаємо 1991 рік, як Україна здобула свою неза-лежность.
Відеоролик «20 кроків до мрії. Крок 18 - Проголошення незалежності».
З проголошенням незалежності України змінилося і ставлення світу до нашої держави, бо і справді викликає повагу лише той народ, який уміє відстоювати свою свободу та якому властива національна самосвідомість. Тому ми повинні пишатися тим, що живемо на цій славетній землі і з гордістю та гідністю звемося українцями.
Прийняття Акта про незалежність — це тільки перший крок до державотворення. Що ж робити далі? Потрібно починати із себе, з виховання в собі почуття відповідальності. Треба зрозуміти, що ніяка гарна влада, ні фінансова допомога Заходу й української діаспори не зможуть створити для нас багату і квітучу країну. Кожен чесний громадянин повинен нести відповідальність за побудову нової, багатої, справді вільної держави. Відповідальне ставлення до своєї ділянки праці повинне стати не декларацією, а нормою життя, боргом перед Вітчизною.
4. Сторінка третя «МИ – СВІДКИ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ».
Учень: Рік 1991 (слайд 3)
1 грудня 1991 року відбулися перші вибори Президента України. До виборчого бюлетеня було включено шість кандидатів. Леонід Кравчук виграв президентські вибори і став першим президентом незалежної України.
Учениця: Рік 1992 (слайд 4)
15 січня 1992 року Верховна Рада затверджує вірш «Ще не вмерла Україна» Павла Чубинського (1862) як гімн України.
28 січня 1992 року набув статусу офіційного прапор – синьо-жовтий біколор.
19 лютого 1992 року офіційно з’явився державний герб у вигляді Тризуба князя Володимира.
Учень: Рік 1993 (слайд 5)
21 лютого 1993 р. – Сергій Бубка встановив світовий рекорд у стрибках із жердиною в закритих приміщеннях — 6 м 15 см.
Сергій Бубка – єдиний український спортсмен, якому встановлено пам’ятник за життя.
Учениця: Рік 1994 (слайд 6)
14 січня 1994 р Україна стає без’ядерною державою. Аварія на ЧАЕС, складнощі утримання ядерної зброї, жорстка позиція США та Росії призвели до підписання Тристоронньої угоди між Росією, Україною та США.
Україна втратила свій ядерний потенціал, але так і не отримала компенсацій за роззброєння.
Учень: Рік 1994 (слайд 7)
Перше олімпійське золото України, яке завоювала 16-річна дніпропетровська фігуристка Оксана Баюл у Ліллехаммері. Ця перемога стала великою несподіванкою для всіх, у тому числі і для організаторів олімпіади, у яких не знайшлося запису гімну України. Майже 45 хвилин вболівальники чекали, доки зазвучав гімн, у цей же час стався ще один казус – неправильно здійняли прапор України…
Учениця: Рік 1995 (слайд 8)
З 9 листопада 1995 року Україна є постійним членом Ради Європи і представлена в усіх його органах. Затверджено стратегію співробітництва ЄС та України. Так починається шлях України до Євросоюзу…
Учень: Рік 1996 (слайд 9)
У ніч з 27 на 28 червня 1996 року була прийнята і затверджена Конституція України.
Найвищий закон утверджує багатовікове прагнення українського народу до незалежності і власної держави. Прийняття Конституції України є закономірною і важливою віхою в історичному розвитку України.
Учениця: Рік 1996 (слайд 10)
У вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, результатом якої стало впровадження в обіг національної валюти України: гривні та її сотої частки — копійки. Введення гривні – свідчення початку стабілізації української економіки.
Учень: Рік 1997 (слайд 11)
Із 19 листопада по 5 грудня 1997 року у космосі «гостював» перший космонавт незалежної України – щоправда, на американському Шатлі. Леонід Каденюк – учасник місії «Колумбія», спрямованої на проведення спільних українсько-американських дослідів, що мали на меті вивчення впливу стану невагомості на природні процеси у рослин.
Учениця: Рік 1998 (слайд 12)
Встановлена відзнака Президента України – «Герой України».
Першим це велике знання отримав президент Національної академії наук Борис Євгенович Патон.
Учень: Рік 1999 (слайд 13)
Відміна смертної кари. 29 грудня 1999 року Конституційний Суд України визнав, що смертна кара суперечить Конституції України. У зв’язку з цим було внесено зміни до Кримінального кодексу України, якими остаточно вилучили поняття «смертна кара» з офіційного списку кримінальних покарань України.
Відсутність смертної кари є обов’язковою умовою для перебування держави в Раді Європи.
Учениця: Рік 2000 (слайд 14)
5 червня 2000 р. Президент України Л.Д.Кучма під час візиту до України Президента США Б.Клінтона вперше назвав точну дату остаточної зупинки енергоблока № 3 – 15 грудня 2000 року.
Учень: Рік 2001 (слайд 15)
На запрошення Президента України, Єпископів Українських Греко-Католицької та Римо-Католицької церков 23-27 червня 2001 року Україну відвідав Папа Іван Павло II. Урочистий проїзд понтифіка у «папамобілі» вулицями українських міст зчинив чималий ажіотаж, а наша країна чи не вперше в історії впродовж кількох днів посідала перші місця у світових новинах.
Учениця: Рік 2002 (слайд 16)
27 липня 2002 року на аеродромі Скнилів, що за 7 кілометрів від Львова, зібралося близько 10 тисяч глядачів. Люди із захопленням вдивлялися в небо, де вправні пілоти демонстрували фігури вищого пілотажу.
Близько першої години дня Су-27 готувався завершити демонстративну фігуру “напівпетля”, втім уже за мить пілот зрозумів, що пройшов надто близько до землі. За лічені секунди Су-27 врізався в натовп людей, які зібралися на вулиці, аби краще розгледіти експонати шоу.
Учень: Рік 2004 (слайд 17)
Українська співачка Руслана перемагає на пісенному конкурсі Євробачення, що відбувся 2004 року у Стамбулі. Запальний сингл Wild Dances дарує Україні право приймати ювілейний 50-й конкурс за рік потому.
Учениця: Рік 2004 (слайд 18)
Помаранчева революція. Листопад-грудень 2004 року – проти фальсифікації результатів виборів Президента України на площі міст країни вийшли мільйони українців. Головним плацдармом революції став київський Майдан Незалежності, а основним результатом – призначення Верховним Судом повторного другого туру президентських виборів.
Учень: Рік 2005 (слайд 19)
19 травня 2005 року на конференції у норвезькому місті Берген Україна офіційно приєдналася до «Болонського процесу» з метою створення єдиного європейського простору вищої освіти. На сьогодні 45 європейських держав, включаючи й Україну, є його учасниками.
Учениця: Рік 2006 (слайд 20)
Наприкінці листопада 2006 р. Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про Голодомор 1932–1933 років в Україні». Цим актом відновлена історична справедливість щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу і тим самим повернено історичний борг безвинним багатомільйонним жертвам тієї трагедії та всьому українському народу
Учень: Рік 2007 (слайд 21)
18 листопада 2007 року на шахті імені Засядька сталася найбільша аварія на українських вугільних підприємствах від часу здобуття незалежності.
Внаслідок вибуху метано-повітряної суміші загинув 101 гірник.Десятки отримали поранення. На момент аварії під землею були457 шахтарів. На поверхню вдалось підняти 357 чоловік.1 грудня на шахті стався новий вибух: п’ятеро рятувальників, які ліквідовували наслідки аварії, загинули на місці.
Учениця: Рік 2008 (слайд 22)
Україна вступила у Світову організацію торгівлі в 2008 році після 15 років переговорів. Процес приєднання України до СОТ почався ще в 1993 році і лише в 2005 році процес був прискорений. 5 лютого 2008 року Генеральна рада СОТ на засіданні в Женеві схвалила вступ України в цю організацію. Україна стала повноправним 152 членом СОТ.
Учень: Рік 2009 (слайд 23)
За роки незалежності перемоги українського спорту неодноразово змушували серця українців битися у шаленому ритмі.Донецький “Шахтар” став першим і єдиним донині українським клубом, який завоював єврокубковий трофей в роки Незалежності.
Учениця: Рік 2010 (слайд 24)
Чоловіча збірна України стала золотим призером 39-ї Всесвітньої шахової Олімпіади у Ханти-Мансійську, випередивши 148 інших збірних. Українська чоловіча збірна – єдина команда, яка не зазнала на Оліпіаді жодної поразки.
Учень: Рік 2011 (слайд 25)
Феноменальне явище в українському та світовому боксі – брати Клички. Вперше в історії професійного боксу чемпіонами у важкій ваговій категорії за версіями найпрестижніших світових організацій IBF, WBC та WBO стали одночасно два рідних брати.
Учениця: Рік 2012 (слайд 26)
Довгоочікуваний 2012 рік пройшов під гаслом «Творімо історію разом». Багато гостей, які приїхали на футбольний чемпіонат Євро – 2012 закохалися у такі міста як Київ, Львів, Харків, Донецьк.нагадаємо, що чемпіонат проходив одразу в 2-х країнах – Польщі та Україні.
Учень: Рік 2013 (слайд 27)
Революція Гідності, що призвела до політичних та суспільних змін в Україні. Ми живемо у непростий час – час змін. Революція довела, що український народ – єдиний. Ці події перед усім світом засвідчили прагнення українського народу до вільного, щасливого життя.
Учениця: Рік 2014 (слайд 28)
Дорогою ціною платить Україна за своє право лишатися незалежною державою, за прагнення зберегти свою ідентичність і територіальну цілісність. Сотні справжніх патріотів віддали своє життя в боротьбі з злочинною владою, зовнішньою агресією та сепаратизмом.
(слайд 29)
Герої не вмирають. Вони просто йдуть З майдану – в небо.
Учитель.
У 2014 році світ визнав українців найбільшими патріотами, бо кожен з нас усвідомлює, що доля нашої країни у наших руках і кожен може зробити свій внесок у захист України, незалежно від віку, статі та національності, а слова «патріот», «герой», «незалежність» набули для нас особливого значення. Наші серця навіки з героями Небесної сотні, з воїнами, що загинули у боротьбі за свободу та єдність України.
Вшануємо їх пам’ять хвилиною мовчання.
Учень: Рік 2015 (слайд 30)
Дуже хочеться щоб в нашій країні панував мир….
Домовленості про припинення вогню і врегулюванні ситуації на Донбасі, досягнуті у Мінську дали змогу Україні уникнути найгіршого сценарію розвитку країни.
Учениця: Рік 2016 (слайд 31)
Переможцем “Євробачення-2016” стала співачка Джамала з піснею “1944”.
У ніч з 14-го на 15-е травня у Стокгольмі відбувся фінал музичного дійства. В ньому взяли участь 26 країн. Найбільшу кількість балів – 534 – та перше місце отримала представниця від України – Джамала.Ми свідки історії, історія – це ми…
Ми з вами живемо у непростий час – час змін. Нині країна переживає надскладний етап становлення державності. Революція Гідності довела, що український народ єдиний. Тепер маємо і в нашій історії такі події, що перед усім світом засвідчили прагнення українського народу до вільного, щасливого життя. Анексія Криму, псевдореферендуми в Донецькій та Луганській областях, сотні невідомих, похованих у братських могилах… Це далеко не всі страхіття, які випали на долю українського народу. Але ми зуміємо вистояти та врятувати своє майбутнє. Дуже важливо, щоб кожен громадянин України згадав, за що він любить свою країну, свою рідну землю. І кожен усвідомив, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям «Небесна сотня».
5. Сторінка четверта «НАМ Є ЧИМ ПИШАТИСЯ!» (слайд 32)
Нам є чим пишатися, тому що …(повідомлення заздалегідь підготованих учнів):
• Україна – найбільша країна, яка знаходиться повністю в Європі.
• В Україні, у містечку Рахові, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.
• Автор першої в світі Конституції – український політичний і громадський діяч Пилип Орлик. 5 квітня 1710 р. його обрали гетьманом Запорізького війська. У цей же день Пилип Орлик оголосив «Конституцію прав і свобод війська Запорізького». У США Конституцію прийняли в 1787 р., у Франції та Польщі — тільки в 1791 р.
• Найдовший у світі тролейбусний маршрут 96 км з’єднує Ялту й Сімферополь.
• Найглибша у світі станція метро «Арсенальна» знаходиться в Києві і сягає 105,5 м.
• Трембіта – найдовший музичний інструмент у світі.
• Українці розробили літак Ан-225 «Мрія» із найбільшою у світі вантажопідйомністю.
• В Україні зосереджено чверть світового запасу чорнозему.
• Олешківські піски – найбільша пустеля Європи, яка простягається на160 тис. га.
• Пам’ятники Т.Г. Шевченку встановлено понад у 1200 містах світу і за кількістю поступаються лише Будді.
• Територією України пролягав один з найбільших історичних транспортних шляхів — «шлях із варяг у греки»— система річкових шляхів і волоків між ними завдовжки 3 тис. км, що пов’язувала північні землі Давньої Русі з південними руськими землями та Балтійське море з Чорним. Протягом усієї давньої історії Україна-Русь виступала мостом між світами Східної Європи і Давнім Сходом, Європою античною, візантійською і латинською.
• Україна посідає четверте місце у світі за кількістю громадян з вищою освітою.Населення України належить до найбільш освічених, а кількість людей з вищою освітою на душу населення — вища за середньоєвропейський рівень).
6. Сторінка п’ята «Я ЛЮБЛЮ ТЕБЕ, УКРАЇНО!»
Учитель. Залишилася остання сторінка нашого журналу. Хочу запропонувати вам перевірити свої знання про Україну та її історію, відповівши на запитання вікторини.
Запитання:
1. Коли вперше в історії з’явилась згадка про Україну? (Слово «Україна» вперше зустрічається у Київському літописі, 1187 рік)
2. Великий князь, який побудував Золоті ворота та Софійський собор у Києві? (Ярослав Мудрий)
3. Автор слів Гімну України?(П. Чубинський)
4. Хто був першим президентом України? Коли? (М.Грушевський, 1918 р.)
5. Коли утворилася незалежна держава Україна? (24 серпня 1991 р.)
6. Коли було прийнято чинну Конституцію України? (28 червня 1996 р.)
7. Хто автор першої у світі Конституції? (Пилип Орлик)
8. Про що йде мова у такому вислові: «Кордони можна відновити. А якщо втратити…, то це навічно». Що втрачається навічно? (Мова народу)
9. Яка обов’язкова вимога була до того, хто вступав до козацького війська? (Знання української мови)
10. Хто був, є і залишається в серцях українців Кобзарем? (Т. Шевченко)
11. Найкоротша центральна вулиця Європи. Її довжина усього 1225 м. (Хрещатик)
12. Перший космонавт України – це … (Леонід Каденюк).
7. Вірш (Учні класу читають на пам'ять по-черзі ).
Володимир Сосюра «Любіть Україну»
Любіть Україну, як сонце, любіть,
як вітер, і трави, і води…
В годину щасливу і в радості мить,
любіть у годину негоди.
Любіть Україну у сні й наяву,
вишневу свою Україну,
красу її, вічно живу і нову,
і мову її солов'їну.
Між братніх народів, мов садом рясним,
сіяє вона над віками…
Любіть Україну всім серцем своїм
і всіми своїми ділами.
Для нас вона в світі єдина, одна
в просторів солодкому чарі…
Вона у зірках, і у вербах вона,
і в кожному серця ударі,
у квітці, в пташині, в електровогнях,
у пісні у кожній, у думі,
в дитячий усмішці, в дівочих очах
і в стягів багряному шумі…
Як та купина, що горить — не згора,
живе у стежках, у дібровах,
у зойках гудків, і у хвилях Дніпра,
і в хмарах отих пурпурових,
в грому канонад, що розвіяли в прах
чужинців в зелених мундирах,
в багнетах, що в тьмі пробивали нам шлях
до весен і світлих, і щирих.
Юначе! Хай буде для неї твій сміх,
і сльози, і все до загину…
Не можна любити народів других,
коли ти не любиш Вкраїну!..
Дівчино! Як небо її голубе,
люби її кожну хвилину.
Коханий любить не захоче тебе,
коли ти не любиш Вкраїну…
Любіть у труді, у коханні, у бою,
як пісню, що лине зорею…
Всім серцем любіть Україну свою —
і вічні ми будемо з нею!
IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ.
Я дізнався……..
Я навчився…….
V. ПІДСУМКИ УРОКУ.
1. Учні пояснюють епіграф уроку.
2. Питання до учнів:
А що для вас значить бути українцем?
(Вільний мікрофон. Учні висловлюють свої думки.)
3. Заключне слово вчителя.
Бути українцем – значить вірити в Україну, як вірили в неї генії і безстрашні захисники українського народу. Така віра робить людину щасливою від свідомості того, що вона разом зі своїм народом, що вона – частка його загального життя і служить своїй Батьківщині. Нам слід пам’ятати про численні жертви наших співвітчизників, що були покладені на вівтар незалежності, соборності, державності. Маємо знати, що спільними зусиллями український народ вистоїть та переможе. Україна стане економічно багатою, духовною, незалежною та демократичною державою.
IV. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: написати твір-мініатюру «Я вірю в майбутнє твоє, Україно!».

Немає коментарів:

Дописати коментар