четвер, 17 жовтня 2019 р.

Алгоритм розв’язання юридичних задач

Алгоритм розв’язання юридичних задач (Варіант №1. Найкращий)
1. Уважно прочитай задачу і з’ясуй до якої галузі права відноситься дана ситуація. 2. Згадай, якими основними нормативно-правовими актами слід керуватися при розгляді ситуації. 3. З’ясуй фактичні обставини справи (як правило обставини, наведені в умові задачі, вважаються доведеними). 4. Визнач правовідносини, що виникли при певній юридичній ситуації (об’єкт, суб’єкт, юридичний факт). 5. Наведи відповідну статтю нормативно-правового джерела. 6. Виходячи з існуючого законодавства, дай аргументовану відповідь на задачу. Зроби загальні висновки, що містять правовий аналіз ситуації. 7. При необхідності проконсультуйся з вчителем.
Алгоритм розв’язання юридичної задачі (Варіант №2)
1. Визначаємо, про яку сферу правовідносин йдеться у ситуації (у деяких ситуаціях можливе поєднання правовідносин кількох галузей права). Для того щоб точно визначити сферу правовідносин, з’ясуємо їх склад за схемою. Суб’єкт – об’єкт – зміст. Якщо в умові йдеться про правопорушення, розписуємо за схемою його склад. Суб’єкт – суб’єктивна сторона- об’єкт- об’єктивна сторона.
2. Визначаємо фактичний та юридичний склад об’єктів та суб’єктів правовідносин, між загальною та спеціальною дієздатністю фізичних осіб.
3. З’ясовуємо, що є юридичним фактом у правовідносинах
4. З’ясовуємо, нормами якої галузі права врегульовуються дані правовідносини
5. Далі з’ясовуємо більш детально, якими нормами цієї галузі права врегульовуються конкретні правовідносини.
6. Пропоную учням зробити загальний висновок. На цьому етапі акцентую увагу на тому, що в жодних правовідносинах не слід ігнорувати норми моралі, а держава, врегульовуючи ці відносини, має діяти в межах, допустимих з точки зору інтересів їх учасників і суспільства.

Алгоритм розв'язання юридичних задач (Варіант №3):
1. Якими є факти: що сталося, де, коли? Хто є учасниками ситуації? Що ми про них знаємо? Які факти є важливими, а які – другорядні?
2. Які аргументи можуть бути наведені? Які нормативні акти мають бути використані при аналізі ситуації?
3.У чому полягає рішення? Чому воно є саме таким? Якими можуть бути наслідки такого вирішення проблеми? Чи існують інші шляхи розв’язання ?

Немає коментарів:

Дописати коментар