четвер, 17 жовтня 2019 р.

8 січня 2018-го року чергова річниця визволення нашого рідного міста від фашистських окупантів.

8 січня 2018-го року чергова річниця визволення нашого рідного міста від фашистських окупантів.
З нагоди цієї важливої дати в історії нашого міста в бібліотеці Кіровоградського колегіуму підготовлена виставка періодичної та історичної літератури про події того часу.
Значення цього факту для подальшого перебігу Великої Вітчизняної війни переоцінити важко, адже Кіровоградська операція фактично завершувала перший етап битви за Правобережну Україну, мета якого полягала у розширенні плацдармів на правому березі Дніпра та створенні сприятливих умов для подальших наступальних дій.
Хід Кіровоградської наступальної операції (5 — 16 січня 1944 року)
Це була військова операція, що стала складовою частиною стратегічної наступальної операції Ставки ВГК із оволодіння в роки Другої Світової війни Правобережною Україною від німецьких завойовників. Була проведена військами 2-го Українського фронту під командуванням генерала І.Конєва. Операція здійснювалась в комплексі з наступом 1-го Українського фронту на Житомирсько-Бердичівському напрямку 24 грудня 1943 — 14 січня 1944 року.
5 січня 1944 року війська 2-го Українського фронту за авіаційної підтримки 5-ї повітряної армії (командувач — генерал-лейтенант С.Горюнов) перейшли у наступ. Регулярним військам мали сприяти 2 з'єднання партизан, 36 партизанських загонів та 41 підпільно-диверсійна група, які діяли у ворожому тилу. Найбільшого успіху першого дня регулярні війська досягли півночі Кіровограда. Для розвитку сюди був перегрупований 8-й механізований корпус 5-ї гвардійської танкової армії. З метою завершення прориву оборони противника на півдні Кіровограда у смузі 7-ї гвардійської армії були введені в дію 18-й та 29-й танкові корпуси 5-ї гвардійської танкової армії.
На ранок 7 січня передові з'єднання фронту обійшли Кіровоград з півночі та півдня, перерізали основні шляхи відходу противника. 5 німецьких дивізій опинились в оточенні, пороте їм вдалось організувати відхід. 8 січня радянські війська увійшли до Кіровограда, пізніше просунулись ще на 15-20 км. На уманському напрямку війська 52-ї армії та 4-ї гвардійської армії до 10 січня просунулись на 40 км, але були зупинені сильними контратаками противника, що перекинув сюди 3 танкові дивізії. 16 січня наступ радянських військ був зупинений на рубежі Сміла — Грузьке — Новгородка.
В ході операції були вигнані нацистські окупанти з Кіровограда та війська СРСР просунулись на 40-50 км на захід.
5-8 січня 1944-го року фашисти втратили тільки вбитими понад 15 000 солдатів і офіцерів, 293 танка, 296 гармат, 40 самохідних знарядь, 94 бронемашини, 978 автомашин, 121 міномет, 445 кулеметів.
36465 воїнів, партизан і підпільників загинули при визволенні обласного центру. Імена багатьох з них викарбувані на стелах і гранітних плитах Меморіального кладовища на Фортечних валах.
Визволення міста Кіровограда створила сприятливі умови для подальшого наступу, зокрема – для проведення Корсунь-Шевченківської операції, що стала для фашистів «Другим Сталінградом».

Немає коментарів:

Дописати коментар